Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonygyirót
Község Önkormányzatának Weboldala

Bakonygyiróti Pincesor (Öreghegy)

Látványosság

Bakonygyirót Győr-Moson-Sopron megye déli részén, a Veszprém- Győr közötti 82-es számú úttól nyugatra, a Veszprémvarsány-Pápa főúttól 2 km-re, a Magas-Bakony északi részén fekszik. A településen halad át a Veszprém-Győr közötti vasútvonal. A Kisalföld lankáin elterülő parányi, eredetileg sváb falucskát festői keretbe foglalják az Öreg-Bakony hegyvonulatai.

Idegenforgalmi szempontból igen jelentős a bakonygyiróti pincesor, a régi sváb sorpincék jellegzetes és ritka példája, mely az Öreghegy oldalában található. Régebben külterületi lakott hely volt, manapság kedvelt kiránduló és szórakozóhely. Központilag védett pincék is találhatóak itt, az egész terület pedig helyi védettség alatt áll. Jellemzően ezerjó, tramini, zöldszilváni szőlőfajtákból készült, táj jellegű borai helyben is megkóstolhatóak. A présházakat gyümölcsös fogja közre. A Monarchia idején a falunak gyümölcsszállító joga volt a bécsi udvarban, híres volt a gyiróti illatos barack. A több évszázados hagyományokon alapuló gyümölcstermesztés tovább él, és a faluban lévő hűtőházban is vásárolható őszibarack, dió, szilva, alma, cseresznye, meggy, bodza. 

Gyönyörű természeti adottságok, barátságos lakók, tiszta levegő, rendezett környezet várja a letelepülni szándékozókat, illetve azokat is, akik csak kirándulni, túrázni akarnak a környéken. Gyalogtúra vezet a közeli Cuha-szurdokba, az Ördögrétre és a Remete-barlanghoz. Kis községünk a Győrből a Balaton felé vezető kerékpártúra egyik fontos megállóhelye lehet.